BLOG, FITNES IN ZDRAVJE

Prednosti treninga z osebnim trenerjem

Vadba z osebnim trenerjem pri Odskočnici je celovit program, ki vsebuje veliko več kot le vadbo po programu. Osebni trener vas nauči bolj zdravih vsakodnevnih navad, enakomernega in bolj zdravega prehranjevanja, vam svetuje glede sproščanja in spanca, soočanja z vsakodnevnim stresom itd. Vključuje seveda napredni vadbeni program glede na želje, cilje in zdravstveno stanje; sistematično ogrevanje pred vadbo; pravilno tehnično izvedbo vaj; ohlajanje in sproščanje po vadbi. Na prvem srečanju se določi količina treninga, podrobno si ogledamo vaše prehranjevalne navade, količino počitka in spanca, življenjski slog … Vsi ti dejavniki vplivajo na kakovost našega zdravja in predstavljajo proces, ki ga skupaj z vašimi željami, cilji in zdravstvenim stanjem oblikuje osebni trener.

Ste imeli poškodovano koleno in kljub končani fizioterapiji še vedno ne morete odigrati košarke s prijatelji brez bolečin? Je bolečina v ramenu prehuda in vas pri tenisu po vsakem udarcu zaboli rama? Je cilj maraton na 10 km in ne veste, kako bi se lotili treninga teka? Osebno trenerstvo je zelo raznoliko in ne le nalaganje vedno težjih uteži ter stopnjevanje teka ob štetju ponovitev. Osebni trener se vam popolnoma posveti, program je sestavljen popolnoma individualno.

Primer: Marko ima bolečine v ledvenem delu hrbta (križ), enake bolečine se pojavljajo pri Anji. Marko rad dviguje uteži in vadi 2- do 3-krat tedensko v fitnesu, hodi v službo, kjer večinoma sedi za računalnikom. Anja raje hodi v hribe, teče s prijateljicami in skrbi za mlajša otroka, trenutno je na porodniški. Pri Marku se bolečina pojavlja v križu vsakič, ko pride iz fitnesa, Anja pa vsak dan zelo utrujena zaspi ob televiziji, saj so dnevi z dvema otrokoma zelo naporni. Pri Marku bo treba popraviti tehniko počepa in mrtvega dviga, saj ti dve vaji najbolj redno izvaja. S samimi vajami ni nič narobe, a Marko ima zaradi sedečega načina življenja in posledično slabe drže, nepravilen osnovni položaj medenice ter hrbtenice. V fitnesu pri počepu ni pozoren na aktivacijo stabilizatorjev trupa. Antagonisti (Gluteus max., Biceps femoris, m. Semitendinosis in m. Semimembranosus) so glede na agonista (m. Quadriceps femoris) v nepravilnem razmerju (manj močne). Zaradi prekomernega anteriornega nagiba medenice (naprej)  pri izvedbi počepa, se hrbtenica v ledvenem delu nagiba posteriorno (nazaj) in tako se povečuje lordotična krivina.

 

Morda njegova prirojena anatomska zgradba medenice biomehansko onemogoča način izvedbe počepa, ki ga zaenkrat izvaja. Kljub temu da je na portalu YouTube pogledal več videov o tehniki počepa, se še vedno pojavljajo bolečine. Osebni trener bo v takem primeru sestavil program vadbe, ki bo Marku okrepil jedro (core) in s tem sistematično krepil celotni posteriorni del, povečal mobilnost sklepov v povezavi z gibljivostjo mišic in progresivno s korekcijskimi vajami odpravil težave v tehniki samega počepa ter mrtvega dviga. Izvedla bosta meritve in različne teste ter tako glede na Markovo anatomsko zgradbo kolčnega sklepa določila primerno individualno tehniko počepa. Marku bo svetoval glede prehrane, drže in gibanja v času službe in prostega časa, počitka in spanca. Anja bo prišla z na videz podobno težavo, a bo pristop popolnoma drugačen. Osebni trener bo po pogovoru z Anjo sestavil program, ki ne bo vključeval zgolj vadbe z utežmi, saj Anja ni ravno ljubiteljica fitnesa in dvigovanja uteži niti ni vešča. Vaje za moč bodo podobno kot pri Marku zasnovane tako, da okrepi svoje jedro (core), posteriorni del itd., a bodo popolnoma drugačne. Dvigovanja uteži bo manj, vadba bo vključevala veliko več gibanja po prostoru, Anja bo želela glasno plesno glasbo, ki jo navdaja z energijo, po koncu pa bo ob popolni tišini naredila še trening gibljivosti in sproščanja. Njen stres se bo zmanjšal, imela bo več energije za svoje otroke in moža, ob enakomernejši prehrani in boljšem splošnem počutju bodo zaradi boljšega mentalnega počutja popustile tudi bolečine v križu.

Želite izgubiti tistih 5 do 10 kilogramov okoli pasu? Z osebnim trenerjem na brezplačnem polurnem posvetu pridobite informacije, kako se celostno lotiti preoblikovanja telesa, urediti prehrano in se počasi priučiti bolj zdravega življenjskega sloga ter vsakodnevnih navad. Brez bližnjic, brez čudežnih receptov, brez novih čudežnih pripomočkov, ki čez noč naredijo spremembo. Po domače »no bullshit«. Po pogovoru skupaj s trenerjem določite kratkoročne in dolgoročne cilje, na naslednjem obisku naredita tudi določene meritve. Trener glede na vaše želje, cilje in zdravstveno stanje sestavi vadbeni program ter prehranski načrt. Glede na določen cilj, se izgubljanja telesne maščobe lotite s treningi, in s tem začnete s postopnim uvajanjem v bolj zdrav življenjski vsakdan. Od začetka morda ob večernem filmu opustite le čips ali pa dodaten sladkorček v kavi. Namen ni stradanje, temveč postopno dodajanje in odvzemanje živil, da telo ne zapade v dodaten stres. Natančno določimo dnevni kalorijski vnos makrohranil in po potrebi povečamo vnos nekaterih mikrohranil (vitaminov, mineralov), ki vam jih morda primanjkuje. Pravilno izgubljanje telesne teže, nikoli ne presega izgube več kot 0,5 kg na teden! Ob tem pa s treningi vzdržujemo, ali po potrebi pridobivamo mišično maso in moč. Zato naj vas domača tehtnica ne zavede. Telesna teža bo morda po 2 mesecih le za kak kilogram manjša, a razmerje med odstotkom puste telesne mase (kosti, mišice, voda) in odvečne maščobe bo drugačna. Telo se bo tako postopoma prilagajalo, vaše počutje bo boljše, imeli boste več energije, tiste vrečke iz trgovine ne bodo več tako težke, zjutraj boste lažje vstali, bolj boste nasmejani. Ne bo jojo efekta, ne bo stresa, motivacije za trening bo vedno več in po pol leta boste na sebe, vaše telo in prehranjevanje gledali popolnoma drugače.