Učinkovito, lahkotno, lijačno dihanje je gibanje celotnega telesa. Najbolj pomemben je trup. Da lahko dihamo skozi nos z najmanjšim možnim naporom, je nujna sprostitev tonusov mišic v trupu, predvsem na sprednji in bočni strani telesa. Le tako se lahko poveča prostornina trupa, ki je ključna za fazo vdiha in lahkotno širjenje trebušne prepone v trebušno votlino. Za uspešen in lahkoten izdih, pa je ključna razbremenitev oz. podaljšanje mišic hrbta. Le tako lahko ustvarimo pogoje za potrebno elastičnost pljuč in zmanjšamo prostornino prsnega koša brez večjega napora. 

T12

S tem, ko dihamo v spodnjo tretjino pljuč, v lahkotnem tridelnem ritmu, sami sebi omogočimo tudi zdravo pendikulacijo mišic trupa, ki je ključna za zdrav hrbet. Ustvarjamo pulziranje oz. ritem dihanja, ki zaradi same funkcije in strukture, hrbtenici omogoča potrebno hidracijo. Podobno lahkotno in pretočno organsko gibanje hrbtenice, lahko ponazarjamo tudi z vajo “mačka,” kjer se med vdihom usločimo, ob izdihu pa izbočimo. To seveda zgolj ob primernem nadzoru mišic ter mehkem in pozornem gibanju.

Trebušna prepona in hrbet sta povezana, ker se ligamenti trebušne prepone pripenjajo na hrbtenico na prsnem vretencu (T12) in na dveh ledvenih vretencih (L1 in L2). Tako je diafragma direktno vezana na osrednji in spodnji del hrbta. Nepravilno dihanje, kronično zakrčene mišice v trupu in slab nadzor, predvsem nad ekspanzijo (podaljševanjem) mišic v trupu, je eden glavnih razlogov za bolečine v hrbtenici. To sem v preteklosti pogosto občutil tudi sam, pa čeprav sem redno izvajal vaje za krepitev jedra, trebušnih mišic, hrbtnih mišic iz palete vaj funkcionalnega fitnesa, pilatesa in podobno. Zato je še toliko bolj pomembna sposobnost nadzora nad mišičnimi tonusi, oz. učenje pendikulacije skozi somatske vaje ter AEQ vaje. Šele, ko znamo dobro nadzirati tonuse in pravilno ter uspešno izklopiti napete mišice (tonus mišic), postanemo dovolj prožni in elastični. Če pa znamo zgolj napeti, in smo dobri zgolj v uporabi dodajanja moči mišic trupa, in le-teh ne znamo po uporabi sprostiti, bomo imeli kmalu težave. 

Daljšanje mišic

Togost mišic trupa je neposredno povezana z našim dihanjem. Bolj kot dihamo disfunkcionalno, hitro, plitko, skozi usta, bolj ustvarjamo pogoje za napete mišice. Bolj kot imamo napete mišice in jih ne znamo sprostiti, slabše bo naše dihanje. Pri tem pa distres, čustvene travme, kopičenje agresivnejših čustev (npr. jeza) ali blokiranje izražanja neprijetnih čustev (npr. žalosti), prizadanejo hrbet. Največ tonusa, ki proizvaja energijo za takšne čustvene reakcije se ustvarja ravno v hrbtu.

Bolečina v spodnjem delu hrbta ima močan vpliv na dihanje, posledično pa se trebušna prepona zmanjša, postane toga ter se pomakne navzgor v prsno votlino. Dihanje v zgornjo tretjino pljuč, na kar smo posledično omejeni, pa spet drastično poslabša pretočnost energije skozi telo, in nas dela še bolj napete, utrujene, obupane ter depresivne. Takšno ciklično stanje pa ima na dolgi rok lahko hude posledice tako na telesno kot duševno zdravje.

Da bi se osvobodili te povišane napetosti v membrani, ki je posledica vsega naštetega, je primerna AEQ metoda in predvsem AEQ dihanje. Z redno, postopno prakso AEQ dihalnih vaj ter z umirjanjem dihanja in zavestnim pristopom do telesa, zmanjšamo napetost v mišicah, povrnemo kontrolo nad doziranjem tonusov skozi učenje pendikulacije. Ko vedno bolj obvladujemo vaje in dihalne vaje na tleh v leže, si postopno višamo nivo življenjske energije, povrnemo si samozavest, vrnemo se v lahkotnejši vsakdan in si povrnemo upanje. Ko smo tako, pa lahko začnemo postopno spreminjati svoje vedenje in gibanje, da se ne vrnemo nazaj v začaran krog ujetosti. Zato je tukaj pomembna razlaga, ki jo nudi učitelj AEQ metode in tvorno učenje, ki viša nivo čustvene in gibalne inteligence.

Daljšanje mišic

Zato vas vabim na naslednji spletni program AEQ dihanja, s katerim začnem v petek, 5. maja. Trajal bo 20 dni, od ponedeljka do petka, štiri zaporedne tedne. Na programu vas postopno vodim v usvajanje nove rutine gibanja in dihanja ter vas vodim, do bolj sproščenega telesa in lahkotnejša uma.

AEQ spletni program dihanja maj

Vabim vsakogar, ki se najde v tem zapisu, da se mi pridruži na naslednjem AEQ spletnem programu®, kjer bom predajal znanje naprej in vas učil o podobnih tematikah. 

O naslednjem AEQ spletnem programu® pa si več preberite na spodnji povezavi. 

Povezava: https://odskocnica.si/aeq-program/

ODSKOČNICA, Nejka Kapun s.p.
Špindlerjeva ulica 9, 2310 Slovenska Bistrica, Slovenija