Zaradi pretirane izpostavljenosti močnem strahu, tesnobi, občutkom nemoči, hude stiske in žalosti ter pogoste manjvrednosti, se pojavi podzavestna zakrčenost v sprednjem delu telesa. Kronično zakrčene mišice sprednjega dela telesa, ki so posledica dolgotrajne izpostavljenosti takšnim čustvom ter zlorabe nemoči otroka, imajo posledice v nepravilnem dihanju. Nepravilno dihanje pa pusti posledice na slabši presnovi in prebavi.

tesnoba, strah, žalost

Neučinkovito dihanje, predvsem navpično dihanje, pri katerem se trebušna prepona ne premika dovolj, in s tem ne ustvarjamo ustreznega pulziranja v trupu, povzroča težave tako na celičnem kot na anatomskem nivoju. 

Presnova

Presnova:

Na celičnem nivoju je nujno potrebno pravilno razmerje CO2 in O2. Predvsem je pomembno, da imamo dovolj ogljikovega dioksida, da se vdihan kisik ustrezno veže na hemoglobin in učinkovito prenese v celice. Višek ogljikovega dioksida si lahko ustvarimo sami, če je dihanje umirjeno, če smo parasimpatični večino dneva. V tem primeru je razmerje med kisikom in ogljikovim dioksidom v normalnih ravneh. Skozi Krebsov cikel si ustvarjamo dovolj življenjske energije skozi aerobno presnovo. Takšna presnova kemične energije hrane v biološko je dobra in zaželena, saj iz zaužite hrane ustvarjamo največ življenjske energije. Učinkovitost je najvišja možna in entropija (potratnost) najmanjša. 

V nasprotnem primeru, kadar je dihanje nepravilno, pa je presnova slabša, saj mora naše telo delovati hitreje, celično dihanje je večkrat anaerobno, učinkovitost presnove hrane pa slabša, saj se večkrat zgodi v odsotnosti kisika, kar pomeni, da je izkupiček slabši. Entropija pri presnovi je večja, izkoristek hrane je manjši, stranski produkt pa odvečna mlečna kislina, povišan PH v krvi, odvečno zaužita hrana pa se pogosto lahko nabira v obliki maščobnih zalog v telesu. 

Nepravilno dihanje pusti posledice tudi na prebavi.

Prebava:

Prebava

Ob stalno zakrčenih mišicah trupa, ki so spredaj ovite v zlepljeno fascijo (trebušne mišice, prsne mišice, trebušna prepona), občutimo manjšo zmožnost spreminjanja volumna prsnega koša ob vdihih in izdihih. Naravno pulziranje trupa je oslabljeno in s trebušno prepono, ki je toga in se manj premika kot bi bilo to potrebno, se ustvarja manj peristaltike. Peristaltika je naraven proces, ki premika vsebino trebušne votline. Če je takšno ritmično krčenje gladkega mišičevja prebavil oslabljeno in moteno, prihaja do različnih posledic. Želodčni refluks, GERB, pogosta zaprtost ali razdražljivo črevesje so le nekatere posledice. 

Prav tako se na celičnem nivoju prebava dogaja v lizosomih. Med prebavo se hrana razgradi v različne molekule. Polisaharidi, maščobe in beljakovine se razgradijo na manjše podenote, v sladkor, maščobne kisline, aminokisline in nukleotide. Za tak proces razgradnje je potrebna prisotnost kisika. V kolikor pa večinoma delujemo anaerobno (v odsotnosti kisika), kar pomeni, da imamo v telesu in krvi premalo koncentracijo CO2, pa je takšna kemična razgradnja onemogočena oziroma počasnejša.

Skozi generacijske travme, ki jih prenašamo iz roda v rod zaradi nezadostne čustvene zrelosti staršev in posledično otrok, ki nekoč postanejo starši, se tako posledično prenašajo tudi telesne anomalije, kronične bolečine in disfunkcije. Čustveno nezrel starš namreč na otroka vede ali pa nevede (nezavedno) prezrcali svoje vedenje, s tem pa tudi lastna potlačena čustva, travme, besa, sovraštva, prezira, gneva, maščevanja in podobna neizražena čustva, ki jih ima globoko v sebi. Starš, ki je v svojem otroštvu doživel stisko, strah in tesnobo, bo tako ob čustveno nezadostni zrelosti, svojim otrokom povzročil enaka občutenja. S tem pa posledično bolezni prebavil, nagnjenost k zaprtosti, težave s kariesom in zobmi zaradi refluksa ter tudi težje oblike bolezni ledvic, jeter ali črevesja. 

AEQ spletni program dihanja maj

Vabim vsakogar, ki se najde v tem zapisu, da se mi pridruži na naslednjem AEQ spletnem programu®, kjer bom predajal znanje naprej in vas učil o podobnih tematikah. 

O naslednjem AEQ spletnem programu® pa si več preberite na spodnji povezavi. 

Povezava: https://odskocnica.si/aeq-program/

ODSKOČNICA, Nejka Kapun s.p.
Špindlerjeva ulica 9, 2310 Slovenska Bistrica, Slovenija