BLOG, FITNES IN ZDRAVJE

Gremo na dieto

Probal/a sem keto, ločevalno, po 18. uri brez hrane, pa sem spet na svoji prejšnji teži!?

 

Če si na to listo dodal/a še kakšno “trend dieto,” potem pa res nujno preberi spodnji zapis.

 

Kaj sploh pomeni beseda “dieta”? Izhaja iz grške besede diaita, ki pomeni način življenja. Ponavadi pa to besedo uporabljamo za določen način prehranjevanja, ki smo si ga izbrali, ali pa nam ga je predpisal nutricionist, trener. Že sama beseda nam pove, da smo se podali v določeno dieto oz. smo si izbrali način življenja, ki seveda zajema tudi določeno prehranjevanje. 

 

Žal pa večina diet pade v koš “trendov.”

Zadnja takšna “popularna” je, da se po 18. uri postimo, in s tem zgolj utrujamo naš organizem ter podiramo hormonsko ravnovesje. Prva dva tedna nam mogoče celo ustreza, a ponavadi zgolj zaradi tega, ker smo prej v telo vnašali prevelike količine hrane in smo bili ves čas napihnjeni. Na kratko – redili smo se. Sledi faza, ko se nam to začne upirati, saj hipotalamus, področje v možganih, ki povezuje živčni in hormonski sistem, zazna zmanjšanje koncentracije glukoze v krvi, ki je pod povprečjem. Aktivirajo se področja v hipotalamusu, ki so povezana z nagrajevanjem, kar povzroči še večjo željo po hrani. To se zgodi zato, ker smo bili vsa leta vajeni uživati hrano v večernem času. Kar naenkrat se silimo in si rečemo, da je treba za rezultat potrpeti. Vztrajamo še kakšen mesec in izgubimo kar nekaj telesne teže. Potem pa, ko se telo “navadi” na nov režim prehranjevanja, odnehamo. Ne zmoremo več zaradi različnih psiholoških razlogov. Nato si omislimo neko novo “dieto,” ali pa se vrnemo na stara pota. Odnehamo zaradi prepočasnih rezultatov, nemoralnih lepotnih norm, ali pa se nam “zgodi življenje.” Tako skačemo iz ene na drugo, na dolgi rok pa popolnoma uničimo svoj prehranjevalni ritem in prebavo. Pogosto se zgodi tudi znan jo-jo efekt, ali pa celo zbolimo.

 

Zavedati se moramo, da so nam skozi kulturo in socializacijo v prvih 10–15 letih določeni načini prehranjevanja, živila in okusi dobesedno servirani na pladenj. Zato telo potrebuje čas, da se navadi na nov način in režim prehrane.

 

Ne potrebujemo nove “trend diete,” pač pa razumevanje prehranjevanja in svojega telesa – pogosto nam samo pove, kaj potrebuje. Smiselno je, da si “dieto” sestavimo sami. Po svojem okusu, svojih navadah, svojih normah. Seveda pa na tak način, da vnos ne bo previsok ali prenizek. Najina E-knjiga Moja prehrana ponuja ogromno receptov – veganskih, vegetarijanskih, mesnih; recepti so domači, iz tujih dežel in kultur, v različnih kaloričnih vrednostih itd. s pomočjo katere si lahko sestaviš res povsem svoj jedilnik.

 

Zdaj pa se ti je morda že porodila nova misel. Tehtanje živil, dnevno štetje kalorij, pa še ena knjiga receptov, ki jih je že toliko? Pa mi je res treba vsega tega?

Kot trener velikokrat naletim na tovrstna vprašanja oz. bolj prepričanja, da je to nujno, če želimo shujšat. Posledično pa “jamranje” in obup. Teorija je seveda ena stvar, v praksi pa je zadeva pogosto drugačna. Bistvena stvar pri vsem tem cirkusu okrog kalorij, tehtanja itd. je, da razumemo, da gre za maraton! Pa ne mislim samo to, kar trenerji stalno ponavljamo, da se ne da shujšati v dveh ali treh mesecih, ker se da. Dejansko je shujšati 5 kilogramov v enem mesecu precej enostavno. Poskusi se 1 mesec postiti od sladkarij, alkoholnih ali sladkih pijač, nikoli vzeti repete ter nikoli jesti zunaj v restavracijah. Skoraj prepričan sem, da boš izgubil/a približno toliko kilogramov. Vendar sem tudi prepričan, da boš v naslednjem mesecu težo pridobil/a nazaj. Ker bolj kot, da je težko narediti takšen enomesečni post, je veliko, veliko težje v takem ritmu nadaljevati. Pa tudi ni zdravo. 

Zato moramo gledati celotno sliko skozi npr. 1 leta zaradi več razlogov. Ker pa smo ljudje po naravi neučakani in ker živimo v »insta« svetu, je seveda še toliko težje to sprejeti in se prepustiti počasnemu približevanju rezultata. V nadaljevanju razložim več razlogov zakaj je temu tako!

Pojdimo po vrsti. Na začetku je pomembno, da si izračunaš dnevno porabo, tj. bazalni metabolizem krat dnevna aktivnost. Pomagaš si lahko z ogromno aplikacijami, priporočam MyFitnessPal. Formule za natančen izračun so seveda tudi v e-knjigi Moja prehrana. Ta podatek ti pove, koliko naj bi zaužil/a čez dan. Zdaj pa pridemo na tehtanje živil, pretvarjanje v kalorije itd. Ravno tu je velika prednost najine e-knjige. Tega ti ni treba početi, saj imaš vse obroke natančno izračunane zgolj slediš receptu v knjigi. Da si sestaviš lasten jedilnik, ni potrebno nobeno tehtanje, ali izgubljanje živcev in časa.

Primer: Maja izračuna, da je njena dnevna poraba 2140 kcal. Želi izgubiti 5 kg. Da deficit ne bo prevelik, kar niti približno ni dobro, bo pojedla okrog 2000 kcal dnevno. Ker ima delovnik, ki ji dopušča 3 obroke, bo pojedla zajtrk, kosilo in večerjo. Malica je bila ena kava ter rogljiček iz avtomata. Zajtrk 370 kcal, kosilo z juho in glavno jedjo 850 kcal in večerja 380 kcal. Vse skupaj pride na 1600 kcal. Rogljiček je bil masten in z marmelado. Imel je približno 250 do 300 kcal. Maja je tako nekje na 1900 kcal. Ima torej nekaj dnevnega deficita, ki ni prevelik. Ničesar ni rabila tehtat, zgolj kratek izračun iz glave za dobro jutro, namesto sudokuja.

Kaj pri vsem tem pomeni dolgi rok, maraton? Seveda pridejo dnevi, ko ne bo ne časa, ne volje ali pa možnosti za takšne obroke. Pridejo rojstni dnevi, poroke, dopust v hotelu itd. Takrat bo Maja zaužila tudi do 4000 kcal v enem dnevu. Bodimo realni, vsakdo se kdaj prepusti in poje celo pico za kosilo, zvečer pa spije še 3 piva ali gin tonic, po zabavi pa konča v pekarni in si vzame sirov burek. To ne bo niti približno vplivalo na celotno sliko. Maja bo drugi dan spet jedla normalno in tako nadaljevala sledeče tedne. Potem bo spet prišel kak dan, ko bo presegla vnos. Če gledamo celotno sliko, 365 dni v letu, se 50 dni »pregrehe« ne bo poznalo. V praksi je tako, da telo ne zazna, ali smo pojedli pico ali pa solato. Za telo je to zgolj eno in isto gorivo. Pomembno je le, koliko ga natočimo. Pri avtomobilu ne moremo preko meje rezervoarja, ljudje pa gremo preko meje z lahkoto. Na dolgi rok je pomembno, da zaužijemo približno toliko kot porabimo. A prišli bodo tudi dnevi, ko bomo porabili več kot zaužijemo. Vzemimo sliko enega leta in če bo v povprečju poraba malce večja kot uživanje, smo na dobri poti! Brez utrujanja organizma, trend diet in jo-jo efektov. 

 

Zanimivo je tudi, da v današnji »insta« kulturi smernice za estetiko oz. ideali postajajo oz. so že postali povsem nemoralni in nezdravi. Ideal ženske ali moškega na socialnih omrežjih se prenaša v našo podzavest, če to hočemo ali ne. Nekateri smo tem trendom bolj podvrženi, spet drugi manj, a dejstvo je, da je fitnes industrija vedno bolj nagnjena k estetiki in videzu, manj pa k zdravju. Sixpacki, čvrsta ritka, Arnoldove prsi, rame od The Rocka itd.

 

Seveda, vedno imamo določene vzornike in imamo določene cilje. A tukaj bi res  poudaril to, da preden se odločiš za cilj, imej v mislih zgolj sebe in kaj si resnično želiš postati čez pol leta ali pa 5 let. Je to res podoba današnje “Insta” zvezdnice s trebuščkom 15-letne suhice in zadnjico Serene Williams? Ali pa za moške podoba Christiana Ronalda ali pa The Rocka? Bo to res toliko izboljšalo tvojo samopodobo, samozavest in življenje na splošno? Pri tem se vprašaj, koliko časa, odrekanja in denarja si v to pripravljen/a vložiti? Predvsem pa, ali lahko potem takšno postavo vzdržuješ nadaljnjih 10 let? Ker omenjena “garača” namreč to počneta. Njun življenjski ritem se vrti v glavnem le okoli treninga.  

Morda je videti kot da si (kot trenerju) pljuvam v lastno skledo, a ni tako. Spodbujam preoblikovanje postave, zdravje in kulturo gibanja, a današnji trendi so postali bolni in popolnoma nasprotni zdravemu načinu življenja. Pozabljamo namreč na možgane, psihološko zdravje in notranji mir. Zato močno priporočam, da si vzameš čas, resnično pogledaš vase in se na podlagi “zdrave pameti,” logike in predvsem časovnih zmožnosti odločiš za cilj. Toplo priporočam, da si pomagaš z e-knjigo Moja prehrana, ki ti pomaga pri postavljanju le-teh! Več o postavljanju ciljev si lahko prebereš tukaj.

 

Zdaj pa primer dobre prakse: Pred kratkim sem govoril s kolegom, ki ima previsoko telesno težo in je v nekaj mesecih izgubil več kot 20 kilogramov. Kot mi je znano, je vedno imel poln delavnik, veliko organizacije, ogromno dogodkov, bil je nenehno v bitki s časom itd. Res priden in delaven človek, kapo dol. Nikoli pa ni imel časa zase,

da bi poskrbel za svoje telo in zdravje. V času korone in »pavze« je našel čas zase in za gibanje. Začel je s hojo po nekaj kilometrov na dan in ni bilo lahko. A je vztrajal in šel iz svoje cone udobja. Razdalje so bile vedno daljše, počutje pa vedno boljše. Potem je začel tudi s hojo v hribe in vožnjo s supom. Na sup se je odpravil ob sončnem zahodu. Odveslal je do popolne tišine in zgolj opazoval zahod, bil je v popolnem miru. Morda se bo kdo vprašal, kako so šli kilogrami tako hitro dol zaradi »počivanja.« Bil je pomirjen, vsak dan je bil globoko v parasimpatičnem stanju, pred tem pa je hodil, se gibal in veslal. Kombinacija gibanja, v katerem je resnično užival in našel svoj notranji mir, mu je pomagala bolj kot 15 HIIT vadb. Še večja prednost pa je, da ker to res rad počne, bo s tem nadaljeval. Poleg tega ima sedaj tudi voljo in zbere pogum, da odigra kakšno igro košarke ali odbojke s prijatelji. Kar mu odpira nove možnosti za gibanje in izboljšanje zdravja. Gibanje mu bo postalo rutina, ne pa nujno zlo. Ravno v tem je čar – popolna zmaga! Predvsem pa: odličen zgled za vse. Vsem, ki berete, pa v razmislek, kako se da z zdravo pametjo, realnimi cilji in poslušanjem sebe priti do zastavljenih ciljev!